SB Online

Grad Sl. Brod poslao poziv građanima. Evo detalja

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Grad Slavonski Brod

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Grad Sl. Brod poslao poziv građanima. Evo detalja SB Online | Grad Sl. Brod poslao poziv građanima. Evo detalja

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Grad Slavonski Brod

Zakon o zaštiti životinja obavezuje skrbnike kućnih ljubimaca na kontrolu njihovog razmnožavanja. Drugim riječima, svaki skrbnik dužan je osigurati da ne dođe do neželjenog potomstva kućnih ljubimaca pod svojom skrbi kako bi se poštovale zakonske odredbe te izbjegli financijski troškovi i sankcije. Dugoročan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka je trajna sterilizacija, odnosno kastracija, a prednosti takve kontrole razmnožavanja višestruke su:

Kastracijom se sprječava psihička patnja životinje, odnosno njezina depresija, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće
Kastrirana životinja rjeđe će završiti na ulici
Kastracija štiti životinju od bolesti kao što su tumori i sepsa
Kastrirana životinja živi duže

Skrbnik je zakonski dužan osigurati potrebne uvjete za kućne životinje što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30.000 kuna, a mučenje i ubijanje i zatvorskom kaznom do godine dana. Također, skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na onim mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno, a skrbnik životinje dužan je na zahtjev komunalnog redara predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

Također se građani pozivaju da životinje ne kupuju, nego udomljavaju. Građani Slavonskog Broda napuštenu životinju mogu udomiti iz skloništa za napuštene životinje „Sretna šapica“, a na poveznici su dostupne i fotografije pasa koji spremno čekaju svoj novi dom.

Zakonske obaveze vlasnika životinja

Kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca

Uvjeti držanja kućnih ljubimaca


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.