SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Kada bih se ponovo rodio i mogao birati izabrao bih tebe

SB Online | Kada bih se ponovo rodio i mogao birati izabrao bih tebe SB Online | Kada bih se ponovo rodio i mogao birati izabrao bih tebe

PRIJE 3 GODINE
TEKST: Igor Safundžić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kada bih se ponovo rodio i mogao birati izabrao bih tebe. Ne, neradi s o ženskoj osobi iako bi moglo u mom slučaju i to biti razlog ove prve rečenice. Naime radi se o jednom od najstarijih naselja u našem gradu. Plavo polje. Zelena oaza u centru grada.

Kada je ovo naselje dovršeno davne 1947 godine, oni koji su ga gradili vjerojatno nisu ni slutili da će 75 godina kasnije ovo biti jedno urbano naselje s svim popratnim sadržajima koje jedno moderno naselje treba imati. Gradili su ga zarobljenici Njemačke vojske. Onaj tko je smislio način i stil kako će ti stanovi izgledati vjerojatno nije ni slutio da će toliko godina poslije ti stanovi biti traženi na tržištu.

Plavo polje dobilo je nadimak Radničko naselje jer većina stanovnika 60-tih, 70-tih, 80-tih godina radila  u Đuri Đakoviću. Kao klinac meni su govorili kako je Plavo polje dobilo ime po istim tim radnicima odnosno radnim odijelima. Kasnije sam slušao priče i da je ime poteklo od Panonskog mora ili cvijeta plave boje. Doznao sam da razlog imena ovog naselja leži u cvijetu. Konjogriz vodopija cvijet plave boje koji je prekrivao ovo područje. Moram priznati da mi je ono s radnim odjelima jako dobro zvučalo.

1953 godine sagrađen je današnji Dom zdravlja. Prvobitno ta zgrada je sagrađena kao samački ili radnički hotel a sagradila ju je tvornica Đuro Đaković za svoje radnike. Iz nekih razloga (humanističkih ili interesnih) te iste godine hotel za samce pretvaraju u bolnicu a treba napomenuti da je 1953 godine Tito kod te bolnice održao mitink na kojem je bilo kako svjedoci tvrde više od 50 tisuća ljudi. Kasnije u toj bolnici je bila psihijatrija i plućni odjel, rodilište. Kad sam bio klinac čim je padao prvi mrak nismo se približavali toj zgradi jer tamo je bila i mrtvačnica. Inače slučajno ili ne zgrada je u izvornom obliku sagrađena u slovo T, neki tvrde u čast druga Tita.Sedamdesetih godina prošlog stoljeća sagrađen je Dom Plavo polje. Popularni Plavac tih godina bio središte okupljanja mladih s ovih prostora. Plesnjaci, rock koncerti, zabave učinilo je Plavo polje centrom zabave dugi niz godina. Sjećam se sredinom 80-tih godina, nedjeljom prijepodne održavala se popularna Toska. U nevidljivoj atmosferi dima cigareta Brođani su kratili vrijeme do nedjeljnog ručka.

Nakon velikog potresa u Slavonskom Brodu koji je bio 1964. godine sagrađena je nova osnovna škola te nešto kasnije i dječji vrtić. 1960. godine sagrađene su Klasije. Malonogometni i rukometni teren te košarkaško igralište i teniski tereni bilo je okupljalište ljubitelja sporta u Slavonskom Brodu. Ponos stadiona Klasije bila je sportska dvora, prva na području bivše države. Na žalost izgorjela je u ratnom vihoru od fosforne granate. Do dana današnjeg nije obnovljena a nije za vjerovati da će i biti u skorije vrijeme. Stadion Klasije nisu samo posjećivali zaljubljenici u sport, mnogi su provodili noćne sate u automobilima te kako se da naslutiti mnogi Brođani su začeti baš na Klasijama. Nama Plavopoljcima moje generacije Klasije su bile drugi dnevni boravak. Sjećam se zimi zaleđene bare i ozeblina koje smo dobivali od danonoćnog boravka na toj bari. Vjerujte mi led nekad i nije bio toliko debeli da podnese „strašne“ hokejaše s Plavog polja.Svoje dječačke dane dosta vremena provodili smo i na livadi koju smo zvali Preko. Dana je tamo trgovina Spar. Kopanje rovova, igranje Švaba i Partizana i pronalazak starih potkova noževa i sve ono što je moglo biti na tom mjestu. Tamo je naime davnih godina bila kasarna odnosno konjušnica. Kad su s Švabe i Partizani „pobili“ napravili smo golove i igrali nogomet. Zanimljivo golove smo pravili od bandera koje smo „posudili“ s obližnje pruge.

Danas je Plavo polje jedno urbano naselje koje ima sve što urbano podrazumijeva. Škola, vrtić, doktor, pošta, sport i rekreacija, autobusni i željeznički kolodvor. Ponovit ću još jednom rečenicu iz naslova. Kada bih se ponovo rodio i mogao birati izabrao bih tebe.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: