NASLOVNADRUŠTVO

Osobe s invaliditetom nisu lutkice iz izloga

16.1.2022. 08:57 | Vanja Krnić PREGLEDA: 1332

Iako  nas više nema ni četiri milijuna, Vlada po ne znam  koji put radi izmjene Zakona o socijalnoj skrbi  koji bi valjda trebao ispraviti nepravde od onih prije, a jedna od najvećih skupina u tome zakonu koji mnogi nazivaju zakonom za „ socijalu“ su osobe s teškim oblicima invaliditeta,  koji nemaju nekog izbora.  

Tko prima osobnu invalidninu

Pravo na osobnu invalidninu se priznaje osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. 780 osoba s područja naše županije prima Osobnu invalidninu  čiji maksimalni iznos iznosi je trenutno 1500 kn.Sigurno određeni postotak  prima istu u manjem iznosu od maksimalnog. Kao osoba koji je među tih  780 primatelja ne smatram se  tzv. „ socijalom“  niti mi je ugodno kao i svima da društvo uz sve terete koje ima plača i nas. Nadalje korisnici Osobne invalidnine  koji imaju  u maksimalnih 1500 kn. Probajte samo zamisliti kako je živjeti s 1500 kn mj osobi koja se teško može brinuti sama za sebe i u pravilu treba pomoć . Da nas vještače stalno i opetovano, valjda postoji mogućnost da nam  izraste nova ruka ili noga da provjere.


Ne znam da li ista pravila vrijede za ostale korisnike socijale i ostale ranjive skupine koje društvo  Osobe s invaliditetom  koliko god proklamirali stalno uspjehe u gorem su položaju nego papirnato plišana roda kod autobusnih kolodvora. 2018 su nam  zadnji put povećali Osobnu invalidninu za 250 kn  i to za 1 april. Naravno postojala je „kvaka“ korisnici Osobne invalidnine morali su hodati od suda do porezne, iako su isti u pravilu slabo pokretni ili nepokretni. Lokalni CZSS su opteretili s birokratskim izdavanjima rješenja. Nisu se sjetili  tad dići osnovicu kao ni sad tako da je osnovica ostala ista 500 kn, pa su morali svim korisnicima Osobne invalidnine koji imaju maksimalnu osnovicu od tad 250%, prepravljati  u  300%( 500X3=1500 KN). Nejasno je na koji će način doći do 1750 kn, ako ne izdaju uputu da se opet izdaju svima nova rješenja na 350% i da se Osobe s invaliditetom izlažu u ovo doba pandemije  skupljajući razne papirologije. 

Naravno 2018 e opet smo morali dokazivati da smo ono što jesmo, a to je ispod svakog ruba normalnog življenja zbog invalidnosti. Uvijek nam se obrate s smiješkom „Eto Vam,  mi Vam dajemo“. Nikad baš nikad nije nitko od njih rekao da proračun koji nam daje pune upravo svi koji rade. Nisu  isto nikad rekli kako je roditeljima djece s invaliditetom,  kojima je stalno nad glavom upit što će biti s mojim djetetom kad me ne bude ili obrnuto.  Zašto ne vjerujem nikome  dovoljno se samo podsjetiti govora Saborske zastupnice Ljubice Lukačić HDZ kao osobe s 100% invaliditetom , trenutni govori su joj samo samoponosni „update“ na 2022 godinu.

Govor 2018

„Hvala vam lijepa gospodine potpredsjedniče. Ja bih u ovoj stanci željela reći nekoliko riječi o zakonu koji je rekla bih, na stvarno, doista, na bolje, promijenio život našim građanima od početka ove godine. 15.12. ovaj Visoki dom, donio je izmjene i dopune Zakona o socijalnom skrbi, kojim zakonom smo, kao što sam rekla, popravili standard našim građanima. Prvenstveno, želim napomenuti, kako smo tim izmjenama i dopunama omogućili osobama s invaliditetom, koji se zaposle, a koji su prethodno ostvarivali pravo na osobnu invalidninu, da više tu invalidninu ne kupe. Dakle, i kad osoba s invaliditetom zasnuje radni odnos, ostaje pravo na osobnu invalidninu. Na taj način željeli smo potaknuti veći broj osoba s invaliditetom, da se zapošljavaju, jer mnogi koji su ostvarivali pravo na osobnu invalidninu, nisu nikada ni pomislili na bilo kakav radni odnos. Nadalje, ono što je izuzetno važno, a to je da se naknada, za osobnu invalidninu, i naknada koju nazivamo doplatkom za pomoć i njegu, od 1. travanja ove godine, povećavaju nakon 20 g. Dobro ste čuli, nakon 20 g. Osobna invalidnina, iznositi će 1500 kn, doplatak za pomoć i njegu 600 kn, u punom iznosu. Svjesni smo da to možda i nisu nekakva revolucionarna povećanja, ali su povećanja koja u ovom trenutku, evo ja bih rekla zahvaljujući i premjeru i ministrici Nadi Murganić, a i ministru financija, gospodinu Zdravku Mariću, koji su našli načina, da ovu naknadu povećamo, a rekla bih, kao uvod donošenju Zakona o inkluzivnom dodatku. Svjesni smo činjenice, da osobna invalidnina, u ovom trenutku, ostvarivanje tog prava, ima još manjkavosti. Stoga smo i autorska prava, dakle, netko tko prima nekakvu naknadu od autorskih prava i nadalje, neće gubiti osobnu invalidninu, što se je do sad događalo. Međutim, cilj nam je osobnu invalidninu, rasteretiti svih mogućih cenzusa.

Ove godine počinjemo sa izradom zakona, novog Zakona o socijalnoj skrbi u kojoj će biti uključene sve osobe s invaliditetom putem svojih udruga. Naći ćemo načina, kao što rekoh, razumijevanjem, svih ministara u Vladi da osobnu invalidninu, rasteretimo bilo kojeg cenzusa. Dakle, svatko onaj tko ima najtežu vrstu invaliditeta i ima potrebu za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu, moći će je ostvariti i zadržati neovisno o bilo kakvom primanju. Kao što sam rekla, to nam je cilj, kao uvod novom Zakonu o inkluzivnom dodatku, kojeg je vrlo vrlo teško donijeti. Međutim, obećali smo da ćemo ga donijeti do kraja mandata ove Vlade i vjerujem da će to biti na zadovoljstvo svih osoba s invaliditetom . Ovim zakonom o kojem ja sad ovdje govorim, poboljšali smo i neka druga prava kratko npr. samo, proširili smo pravo na status njegovatelja, što je izuzetno važno za naše građane. Sada to pravo mogu ostvariti i bračni drugovi, što je dugi niz godina bilo nemoguće, evo i taj smo korak napravili a vjerujem da ćemo novim Zakonom o socijalnoj skrbi život naših građana poboljšati još više. Hvala vam lijepa.“; rekla je tad Ljubica Lukačić. Tad je to sve zvučalo divno i krasno , a sad 2022 e još divnije i krasnije  dok  nas opet ne počnu šetati.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske vrlo je zadovoljna Vladinim Konačnim prijedlogom zakona o socijalnoj skrbi koji ulazi u saborsku proceduru, jer se povećava osobna invalidnina i ukida cenzus na invalidnine, rekla je saborska zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ). Osobna invalidnina povećava se s 1500 na 1750 kuna .Naravno ističe se samo što odgovara, a dosta osoba s invaliditetom ne prima invalidninu u maksimalnom iznosu. Na koji će to način i od kad to izvesti nigdje se ne spominje .

Naravno ima pomaka u novom zakonu, ali da postoji nepovjerenje u provedbu  jasno je da da. Uostalom  ovo bi valjda trebao biti samo prijelaz do donošenja  uvijek skoro  donesenog, ali uvijek umalo Zakona o inkluzivnom dodatku kojeg prakticira normalni svijet.

Tagovi: invalidi, naknada, zakon, invalidnina

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Danas umjereno do pretežno oblačno

.

Pijan vozio Sl. Brodo. Policija objavila detalje

.

Pobjegao s mjesta prometne nesreće?

.

ʼKćerkaʼ je prevarila za nekoliko tisuća eura. Na slučaju radi brodska policija

.

UHITILI VIŠE OSOBA: Velika akcija Uskoka i policije. Hvala Bogu nisu kod nas...

.

ROTARY NAGRADIO UČENIKE: Ovo su njihova imena

.

Brodski policajci u Crnoj Gori osvojili treće mjesto

.

U SRIJEDU: Evo kako jeftino do bicikla

.

Brodska škola proslavila svoj dan

.

DIJELOM BROĐANIN: Sinoć se ovaj mladić ʼokrunioʼ još jednom titulom

.

Čudo u Slav. Brodu, baka Matija u 101. krenula u školu. Zvala me je Zlatni čovjek

.

HND reagirao zbog napada na novinarku u Sl. Brodu

.

Pogledajte profil prosječnog hrvatskog lopova

.

Vrane u Njemačkoj prave velike štete-gubici i do 20.000 eura

.

Evo kako rade trgovine i šoping centri na Dan državnosti

.

Danas oblačno s kišom

.

Ministarstvo poslalo važnu obavijest za neke građane Sl. Broda, evo o čemu se radi

.

UKIDA SE: Predstavljen Nacrt prijedloga Zakona

.

Upozorenje izdano i za naše područje

.

Dusparina zamjenica danas posjetila pet mladih brodskih obitelji

.

Dekanatski izlet svećenika Slavonskobrodskog dekanata

.

Gotovo je! Od danas nema više u Mađarsku po jeftino gorivo

.

REAGIRAO OSNIVAČ ŠKOLE: Evo tko je po njima odgovoran za incident u Sl. Brodu o kojem ʼbrujiʼ cijela regija

.

RAVNATELJ JUTROS DAO NOVU IZJAVU: ʼRekli su da su vodili računa o tomeʼ

.

Korone više “nema”, ali zato imamo najveći broj umrlih umirovljenika ikad!

.

SVE TEŽA SITUACIJA U NJEMAČKOJ: Svakoj trećoj osobi mjesečna plaća više nije dovoljna za život

.

Naplaćeno više od milijun kuna kazni zbog nezakonitog unosa herbicida i pesticida

.

Pogledajte kolike plaće isplaćuju poznati trgovački lanci u Hrvatskoj

.

Vozite ovaj automobil? Povlači se 239 tisuća vozila, otkriveno da sigurnosni pojasevi mogu eksplodirati!

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

FOTONALAZ

Današnje otvaranje ceste palo u ʼdrugi planʼ?