SB Online

Ostao bez 7000 kuna i zadržao svoj pročišćivač zraka

SB Online | Ostao bez 7000 kuna i zadržao svoj pročišćivač zraka SB Online | Ostao bez 7000 kuna i zadržao svoj pročišćivač zraka

Jučer (22. ožujka), policijski službenici Službe kriminalističke policije, postupali su po kaznenoj prijavi računalne prijevare.

Naime, oštećeni 41-godišnjak je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju pročišćivača zraka, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela u zabludu da podatke o svojoj bankovnoj kartici upiše u web-formu, a s ciljem sigurnog plaćanja. Nepoznata osoba je oštećenom dostavila i poveznicu u kojoj je navedena sigurnost plaćanja (safe shop), te poveznicu do web-forme za unos bankovnih podataka. Oštećeni 41-godišnjak je nakon upisanih podataka s bankovne kartice (broja kartice, podatka do kada kartica vrijedi, generalija vlasnika kartice i CVV koda), saznao da je nepoznata osoba iskoristila te podatke i izvršio transakcije s računa u iznosu od preko sedam tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku nepoznatog počinitelja kaznenog djela Računalne prijevare te podnošenju odgovarajućih pismena.

U konkretnom slučaju se radi o takozvanim „phishing“ obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: