Pevex: Preuzimanje je bilo zakonito, moralno i pošteno

FOTO: SB Online

REAGIRANJE

Pevex: Preuzimanje je bilo zakonito, moralno i pošteno

25.6.2020. 09:56 | SBonline PREGLEDA: 1047

Iz tvrtke Pevex d.d. reagirali su na članak objavljen 16. lipnja na SBonlineu, prenijet s portala Liberal.hr:

"16. lipnja 2020. u elektroničkoj publikaciji portala SBonline.net objavljen je članak pod naslovom: „Kako je Škorin najbliži suradnik uz pomoć HDZ-ove vlade preuzeo Pevex od branitelja“. U članku su iznesene neistinite informacije koje PEVEX d.d. i njegovu Glavnu skupštinu dovode u vezu s politikom, točnije političkom strankom HDZ-om, Ministarstvom gospodarstva i ranijim dužnosnikom toga ministarstva te se netočno iznose informacije o odlukama koje je Glavna skupština donijela u nastojanju da se politiziraju prava dioničara, slobodno trgovanje i odluke Glavne skupštine, čime je postupljeno protivno pravilima novinarske struke i na štetu ugleda PEVEX d.d.

PEVEX d.d. je na temelju stečajnog plana iz 2012. preoblikovan iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo te je 15% iznosa tražbina stečajnih vjerovnika PEVEC d.o.o. i PEVEC ZAGREB d.o.o. pretvoreno u dionice, dok je 85% iznosa njihovih tražbina otpisano. Od samog preoblikovanja do danas PEVEX d.d. u nijednom trenutku nije imao niti ima većinskog vlasnika, dok su se najveći pojedinačni dioničari tijekom tih godina mijenjali. Prvo je to bila Republika Hrvatska. Nakon Republike Hrvatske najveći pojedinačni dioničar bila je Samoborka d.d., potom Dicentra d.o.o., zatim Energia naturalis d.o.o., a trenutno je g. Vujnovac.

U članku se neistinito navodi da je Ministarstvo gospodarstva, kao i zamjenik ministra gospodarstva imao „ulogu“ kod stjecanja dionica Peveca i odluke o Glavne skupštine o izboru članova Nadzornog odbora od 1.6.2016.


Naime, Republika Hrvatska, odnosno Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sastavljeno od 9 članova (predstojnik Državnog ureda, zamjenik ministra nadležnog za gospodarstvo, zamjenik ministra nadležnog za financije, zamjenik ministra nadležnog za turizam, zamjenik ministra nadležnog za pomorstvo, promet i infrastrukturu, zamjenik ministra nadležnog za poljoprivredu i zamjenik ministra nadležnog za branitelje koje imenuje Vlada Republike Hrvatske te predstavnik sindikata i predstavnik poslodavaca) je 5.11.2015. donijelo odluku o davanju suglasnosti na uvrštenje svojih dionica Peveca na Listu dionica koje će se bez naplate dodjeljivati hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji smrtno stradalog, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Dakle, predmetna je odluka donesena za vrijeme koalicijske Vlade SDP-a. Navedeno je lako provjerljivo i nalazi se na internetskoj stranici CERP-a.

Nadalje, na Glavnoj skupštini održanoj 1.6.2016. punomoćnik CERP-a bio je zamjenik ministra gospodarstva - član Upravnog vijeća CERP-a po funkciji sukladno tada važećoj odredbi članka 30. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Članove Nadzornog odbora predložio je tadašnji Nadzorni odbor čiji je predsjednik bio Želimir Kodrić, ujedno i predsjednik uprave Samoborka d.d., te su podnesena dva protuprijedloga i to protuprijedlog dioničara Dicentra d.o.o. od 17.5.2016. i protuprijedlog dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. od dana održavanja. Glavna skupština je izabrala članove Nadzornog odbora predložene od dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. većinom od 63,90%. S obzirom na to da je CERP imao 11,30% udjela u temeljenom kapitalu, jasno je da bi Glavna skupština izabrala članove Nadzornog odbora predložene od dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. i da je punomoćnik CERP-a glasao protiv njihovog prijedloga.

Konstrukcija negativnog i tajnog o davanju javne ponude za kupnju dionica društva PEVEX d.d., a ne sredstva zaštite manjinskih dioničara i transparentnosti, te o isplati dividende dioničarima društva PEVEX d.d., koje pravo na sudjelovanje u dobiti pripada svakom dioničaru, predstavlja isključivo nastojanje nanošenja štete društvu PEVEX d.d. za kupnju čijih dionica su bile objavljene dvije javne ponude i to 2016. od tada najvećeg dioničara Samoborka d.d. po cijeni od 105,80 kn po dionici i 2017. od dioničara Dicentra d.o.o. po cijeni od 199,00 kn po dionici. Isto tako, odluku o isplati dividende donijela je Glavna skupština jednoglasno u kolovozu 2018., dok je odluku o spajanju dionica, Glavna skupština donijela većinom od 97,53%. Nijedna od navedenih odluka nije donesena na prijedlog dioničara Dicentra d.o.o. ili dioničara g. Radića."

Pevex d.d.
Predsjednik Uprave
Jurica Lovrinčević

Tagovi:

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

TRENER JUNAKA: ʺCetinska krajina je velika, isto zaslužuje 2. HNL kao i Marsoniaʺ

.

Domaće i svježe, raznolika ponuda i ove subote na tržnici

.

Danas u većem dijelu dana pretežno sunčano

.

Trik za najfiniji kuhani kukuruz koji se topi u ustima

.

Preko 250 naših sugrađana izjasnilo se u anketi o (ne)visokoj cijeni karata za Marsoniu

.

VAŽNA obavijest za sve navijače koji dolaze na sutrašnju utakmicu

.

Načelnik Bošnjaković završio u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s pozitivnom osobom

.

NOVOIZABRANA SABORSKA ZASTUPNICA: ʺSmatram da je važno vratiti Đuro Đaković na listu tvrtki od strateškog značaja i posebnog interesa za Republiku Hrvatskuʺ

.

Vrijedna oprema za prvo dijete dostavljena u još deset brodskih obitelji

.

Presjek radova na energetskoj obnovi javne rasvjete

Knjige i radne bilježnice

Prodajem parcele za voćnjak i vinograd

Brzi i zakoniti zajam (prijavite se ovdje)

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

ʺPalaʺ dobro organizirana mreža dilera iz Slavonskog Broda i Zagreba

.

Prešli smo 100 novooboljelih u danu

.

Grad Slavonski Brod potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja mreže biciklističke infrastrukture na području Grada Slavonskog Broda“

.

BROJ I DALJE RASTE: Pet novih pozitivnih osoba

.

ʺNapad na svećenika napad je na Krista, zato ljubite svoju Crkvu i poštujte svećenikeʺ

.

Bašić: ʺOvo je apsolutni minimum za ovakvu utakmicu desetljećaʺ

.

Ljetni gradski programi i ove godine zabavljaju mnoge mlade Brođane

.

Sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća

.

Danas sunčano uz malu i umjerenu naoblaku te vruće

.

Sok od mente: Recept koji tako dobro osvježava tijelo i dah

.

Capak najavio uvođenje strožih mjera

.

Dario Zurovec je zastupnik kakvog još nismo imali- U svom gradu je prodao službene aute, ukinuo plaćanje prireza

.

Nepoznati počinitelji razbijali stakla na bolnici, slučaj se povezuje s jučerašnjom smrću u šumi

.

Do kraja mjeseca uređaj za brzo testiranje na koronavirus i u Slavonskom Brodu

.

DANAS NA STADIONU RED ZA KARTE. KAPETAN: ʺNajvažnije je sačuvati svoju mrežu, ići ćemo na pobjedu pogotovo pred našom publikomʺ

.

Obavijest korisnicima zajamčene minimalne naknade s prebivalištem na području Grada Slavonskog Broda radi ostvarivanja prava na pomoć u ogrjevu

.

91 novi slučaj koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 100 osoba

.

Rekordnih 12 novih pozitivnih na koronavirus u našoj županiji. Zaražena dva policijska službenika

.

Valenta za mjesto oporbenog lidera dobio prvog protukandidata

.

Požar teretnog vozila na A3

FOTONALAZ

Gužva na ulasku u Hrvatsku