NASLOVNADRUŠTVO

PIŠE VANJA KRNIĆ: Korona, nepremostiva barijera

22.1.2021. 12:46 | VANJA KRNIĆ PREGLEDA: 739

Procjenjuje se kako oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Europska unija promiče aktivno uključivanje i potpuno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

Prioritetna područja navedena u Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom 2010. – 2020. jesu: pristupačnost, sudjelovanje, jednakost, zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, socijalna zaštita, zdravstvena zaštita te vanjsko djelovanje.

Jednostavno u Republici Hrvatskoj trenutno živi preko 500 tisuća osoba s invaliditetom. 


Osobe s invaliditetom su osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Stoga je važno „staviti se u cipele“ onih koji trajno ili povremeno trebaju našu pomoć kako bismo ih bolje razumjeli i shvatili nužnost prilagodbi osobama s invaliditetom, njihove karakteristike i specifičnosti funkcioniranja, kao i ograničenja koje su posljedice oštećenja i bolesti s jedne strane, ali i prepreka koje im suvremeno društvo postavlja s druge strane.

Što zajednica čini za OSI

-Četiri zida koja postala su boravište i prebivalište. Izlazak van radi nabavke d vitamina zgodnog za kožu postao je luksuz koji se koristi samo u izrazito rijetkim situacijama.
- Prepreke su prevelike, kao i strah od nevidljivog neprijatelja. Korona postaje nepremostiva barijera koja i ono malo fizičkog kontakta koji je postojao čini apstraktnim i nemogućim. Naravno uz one stvarne barijere.
- Prijedlog da država pomogne putem podizanja osobne invalidnine za 250 kn odbijen je uz konstataciju državne tajnica Majda Burić HDZ kazala je kako su osigurana sredstva dostatna. Pogledao sam račun od Brod Plina koji je 1800 kn, a tajnica kaže da je dovoljno.
- Tajnica mjesečno zaradi iznos godišnje Osobne invalidnine neto 15632,53 kn. Uvjeren sam da bi sama sebi odbila povećanje plaće kad je nama dovoljno je i njoj izvor :
https://www.sukobinteresa.hr/hr/imovinske-kartice/imovinsko-stanje-duznosnika-majda-buric
-Nakon višesatne Saborske rasprave, Anka Slonjšak se u jednom trenutku osvrnula na probleme koje je osobama s invaliditetom donijela pandemija te je, dirnuta sudbinom osoba koje su zatvorene u ustanovama socijalne skrbi, zaplakala. Empatija pa koja ju osoba s invaliditetom želi od ove ne empatične i samožive države. Ne hvala.
-Uvođenje inkluzivnog dodatka planirano je još 2011. godine tadašnjim Zakonom o socijalnoj skrbi, s tim da bi se taj dodatak naknadno regulirao posebnim zakonom. Dvije godine kasnije, krenulo se u realizaciju projekta te je tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih provelo javno savjetovanje „povodom izrade Nacrta prijedloga Iskaza o procjeni učinaka Zakona o inkluzivnom dodatku“. 

Prema tadašnjim razmišljanjima, inkluzivni dodatak trebao je zamijeniti „pravo na osobnu invalidninu, pravo na doplatak za pomoć i njegu i pravo na naknadu do zaposlenja te dio naknade iz Zakona o doplatku za djecu – uvećanje koje korisnici ostvaruju temeljem oštećenja zdravlja“.

No, zakon nikada nije ugledao svjetlo dana. Inkluzivni dodatak zapeo je na okruglim, četvrtastim, trokutastim, nadzemnim i podzemnim stolovima. Bitno je sigurnost da će biti usvojen. Još ga samo cca tridesetak puta moraju obećati oni što se doživljavaju da su tu za dobrobit nas s lijeva ili desna i evo samo što nije.

- Iz provjerenih izvora saznajemo da nitko ne zna više gdje nestao famozni Zakon o inkluzivnom dodatku? Evo prilike da ga opet ispočetka izrade i skoro usvoje.
- Hrvatska sa stopom zaposlenosti osoba s invaliditetom od 34,3 posto, na začelju EU-a, opet smo skoro prvi odozada. Plaćaju se kazne penali a osobe s invaliditetom i dalje ostaju građani drugog reda poželjni za povremeno naslikavanje.
- Sjajan je osjećaj čekati cijepljenje protiv COVID-19 kao osoba s invaliditetom i gledati povlaštenu kastu političara kako imaju prednost nad nama običnima malim glasačima. Parodija je tu, da se cijepim zbog nekog političkog idola. Nema šanse, mi mali obični bez čekamo svoj red. Neka se cijepe oni prvi, bar da znamo da li cjepivo valja ili ne. Mogli su bar s cjepivima različitih proizvođača, a ovako je izbor samo jedan, a za nas bit će i drugi kad nestane njihovog.
Slavonski Brod
- Grad je puno učinio za osobe s invaliditetom, ali u ovo doba korone nitko nas osim navedenih zidova ne pita kako smo?
- Prijatelj bi se s partnericom doselio u Slavonski Brod. Na pitanje kako se mlade obitelji osoba s invaliditetom doseliti u naš grad. Sve je tu jedino fali odgovor.
- Parkirališta koja su aktualna, kao i upit na koji način da OSI u invalidskim kolicima iziđe van iz svog vozila u centru našeg grada( FINA , Zajčeva, bolnica….), ako nema super moći teško.
- Kafići ne rade na Korzu, pa se lagano opravdano može preskočiti tema pristupa istima kojeg nema trenutno za nikog , pa ni OSI.
-Idu lokalni izbori, ako nas i bude na listama Osobe s invaliditetom će teško u vijeće. Dijelit će nam zagrljaje, ako treba i puse. Tu smo radi Vas. Obećat ćemo što želite i koliko želite.
- U nađem gradu ima oko 6 000 osoba s nekim oblikom invaliditeta. Da smo homogeni vrijedili bi 7 ili 8 mandata, ali heterogeni smo pa samo lajemo, ali ne grizemo .Ali da smo homogeni naš glas bi se čuo , kao što bi problemi bili ne samo deklarativno rješivi.
- Škola Milan Ambruš pogledaj pod inkluzivni dodatak, sve isto… Obećanje ludo radovanje.
- Ako se pitate što osobe s invaliditetom žele? Žele biti samo ravnopravne osobe. Hvala na pitanju super smo!

Tagovi: vanja krnić, koronavirus, osobe s invaliditetom

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Potukli se ispred trgovine, policija objavila detalje

.

Produljena samoizolacija, Capak objasnio zašto

.

Otvorene su terase kafića, Brođani pune stolice, evo fotki

.

Od danas poskupljuju cigarete, evo za koliko po kutiji

.

„Idemo na Korčulu!“ – otvorene prijave za ljetovanje u novim mobilnim kućicama

.

Građanima na raspolaganju novouređeno parkiralište

.

Rekorderi u vikend akciji policije. Vozač imao više od 3 promila alkohola u krvi

.

Mali broj zaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

.

U Slavonskom Brodu djeca ukrala dva automobila i razbila ih

.

Nakon vikenda i manjeg testiranja, novi podaci o zaraženima u Hrvatskoj

.

Preminuo Zlatko Cico Kranjčar

.

Mladom Slavoncu pet godina zatvora za pedofiliju

.

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH

.

Danas sunčano

.

Fantazija! Brzinski recept za omlet punjen sirom i mljevenim mesom

.

Južnoafrički soj korona virusa u Hrvatskoj: ʺUspješno izbjegava imunosni odgovor našeg sustavaʼʼ

.

MORH raspisao natječaje za prijam u kadetsku službu

.

HITNE SLUŽBE NA TERENU: Zapalio se automobil, ima ozlijeđenih

.

Obrtnici stariji od 65 godina u samoizolaciji na vlastiti trošak

.

Evo kako se u Njemačkoj kažnjava premali razmak između vozila tijekom vožnje

.

Nedjeljna šetnja gradom, evo što je danas naš objektiv ʺuhvatioʺ

.

SPEKTAKL U ORIOVCU: Crveni u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa!

.

Sinoć izbio požar, na terenu bilo 11 vatrogasaca

.

Valenta ponovno sazvao izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća, evo što je sad razlog

.

Duspara: ʺNjegovom je smrću i naš grad izgubio prijateljaʺ

.

Brodski ugostitelji su spremni, jeste li i vi?

.

KOLUMNA VANJE KRNIĆA: Kvota-hvala-ne

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke

.

I ovaj tjedan povećanje zaraženih u županiji, evo gdje je ʺžarišteʺ

.

Zabrinute Slavonke i Slavonac u Hrvatskom saboru poslali priopćenje za javnost

FOTONALAZ

FOTKE: Je li Slavonski Brod najljepši grad?