Portret starih Brođana-Darko Basara-Bare

FOTO: SB Online

8.5.2022. | 08:57 | Darko Lončar Daky
Pregleda: 3391

Kao što je kod čovjeka mozak sjedište inteligencije i pamćenja, tako je i u nogometu vezni igrač mozak cijele ekipe, glavni motor i pokretač cijele momčadi, koji poput Luke Modrića predvodi cijelu ekipu Reala do novog naslova prvaka Španjolske. To je upravo nekada u BSK-u bio Basara Darko, kojeg smo svi od milja zvali Bare. Kada me majstor Mato Utvić, nekada  čuveni trener BSK- a ubacio u vatru s 14 godina i kada sam u svom prvom nastupu za juniore zabio Želji dva gola, bio sam ponosan i šepurio sam se na terenu poput pauna, samo da naš kapetan momčadi Bare vidi kako sam ja dečko koji  "obećava". Basara je svoju nogometnu karijeru počeo puno ranije, sa sedam godina u pionirima BSK-a kod trenera Alinjaka, ali postao je slavan tek u juniorima, kod legendarnog  brodskog trenera, majstor Mate  Utvića, koji nam je svima u timu bio veliki autoritet. Bila je to jedna sjajna generacija s dva špic igrača, Čuljkom i Alarom, koju nitko ni u Slavoniji ni Lijepoj našoj nije mogao dobiti. A Bare  nam je svima bio idol i uzor kao kapetan momčadi ne samo kao vrhunski tehničar i igrač nego i svima dobar prijatelj. Za sve igrače stadion kraj Save bila je tehnička građevina na kojoj se trenira i igra nogomet, samo je za Basaru stadion bio njegov drugi dom. Na njemu je ostavljamo i srce i dušu. Da nam je danas malo više takvih i igrača i trenera Marsa bi daleko dogurala.


 Svoj prvi nastup za seniore BSK- Basara je imao sa 16 godina u Zagrebu protiv Lokomotive. Kasnije igra za požešku Slavoniju i Čelik iz Zenice,  koji je tada igrao u drugoj saveznoj ligi. Od 1988. do 1991. Basara igra i trenira u Australiji. Na žalost, tada počinje i velikosrpska agresija na Hrvatsku. Dok su mnogi naši Hrvati iz Australije svoju zabrinutost za razaranje  i okupaciju Hrvatske izražavali na morskim  plažama uz wisky i buljenjem u međunožje zamamnih Australki s dubokim dekolteom, Basara se ostavio i velikog novca i svih tih užitaka i nije dvojio ni jednog trenutka, sjeo je na prvi avion, vratio se kući i kao hrvatski branitelj stavio se  na raspolaganje HV-  u obrani svoje domovine Hrvatske i svoga rodnog grada. Nakon rata odlazi u Njemačku gdje četiri godine  peče trenerski  zanat  u SV DESSAU. Kada se vratio u Hrvatsku svoju karijeru kao trener i mladih i seniora završava u Amateru i Croatiji. U svojoj bogatoj igračkoj i trenerskoj  karijeri, ipak, najljepši trenuci života vežu ga, kako i sam  ističe, uz stadion kraj Save i svoj rodni Slavonski Brod. Eto, gradi se predivan, velebni novi stadion. Sve čestitke i pohvale svim onima koji rade na tom projektu. Zaslužili su to i Brod i Brođani. Ali.. zaslužili su Brođani i to  da se ideologija, politika i političke stranke i iskaznice maknu iz nogometa, i da nam Marsu vode profesionalci, ljudi koji nogomet nose u svom srcu,  poput Basare sa svojim znanjem i bogatim nogometnim i trenerskim umijećem, iskustvom i stažom. Možda je sazrelo vrijeme da Basara preuzme stvar u svoje ruke i da nam  konačno Marsa postane ono što je nekada bila. Bez Basare, jako teško. I Baretu u čast, posvećujem ovaj portret, s poštovanjem od nekadašnjeg suigrača, Darka Lončara Dakyja.

VIŠE NA TEMU:
PORTRET
BROĐANI
NOGOMET
TRENER

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI