SB Online

POTVRĐENO: Obilaze se skloništa u Sl. Brodu, ovo je razlog

PRIJE 2 GODINE
LUKA SAFUNDŽIĆ
PRIKAZA: 6742

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | POTVRĐENO: Obilaze se skloništa u Sl. Brodu, ovo je razlog SB Online | POTVRĐENO: Obilaze se skloništa u Sl. Brodu, ovo je razlog

PRIJE 2 GODINE
LUKA SAFUNDŽIĆ
PRIKAZA: 6742

Od 2000. godine ne postoji obveza gradnje skloništa, a od 2015. izmjenama Zakona o civilnoj zaštiti ukinuli su se svi pravilnici koji su regulirali upravljanje skloništima

Oči svih i dalje su uprte u ratno stanje u Ukrajini, a pomno se prati i svaki potez Rusije. Kada je Vladimir Putin naredio da se nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti, izazvalo je to veliko zanimanje i zainteresiranost javnosti o skloništima.

Naime, izmjenama Zakona o sustavu civilne zaštite 2015. godine proglašene su ništetnim sve dotadašnje odluke o tzv. atomskim skloništima. Članak 96. Zakona kaže da jedinice lokalne samouprave preuzimaju poslove upravljanja i održavanja javnih skloništa na svojem području.

Skloništa na području naše županije

Što se tiče atomskih skloništa na području naše županije prema našim saznanjima, što se tiče općina, ima ih samo općina Rešetari - "Imamo nekoliko atomskih skloništa", kažu nam iz općine Rešetari.

Kako smo također doznali što se tiče Nove Gradiške, oni imaju jedno "atomsko sklonište", te su ostalo skloništa (podrumi) ispod stambenih zgrada.

"Stupanjem na snagu Zakona o sustavu civilne zaštite 2015. godine, izvan snage stavljeni su svi pravilnici koji su do tada regulirali upravljanja skloništima. Stoga prema trenutno dostupnoj stručnoj literaturi, više ne postoji pojam „atomskog skloništa“.

U gradu Slavonskom Brodu postoje javna skloništa kao i ona skloništa koja su u vlasništvu pravnih te fizičkih osoba (ukupno postoji 31 sklonište), a trenutno su u tijeku obilasci skloništa u Slavonskom Brodu kako bi se utvrdilo njihovo stanje", kazali su nam iz slavonskobrodske Gradske uprave.

 

 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: