Projekt „Pritisak za pristup“

FOTO: Ustupljene fotografije

4.2.2023. | 09:29 | Sponzorirani članak
Pregleda: 764

Udruga Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije je u petak, 3. veljače, održala konferenciju za medije povodom projekta „Pritisak za pristup“.

Projekt „Pritisak za pristup“ financiran je sredstvima iz Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, u sklopu Poziva za prijavu srednjih projekata.
Projekt se provodi u suradnji s partnerima:

• Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod „Loco – Moto“

• Policijska uprava brodsko – posavska;

• Pravobranitelj za osobe s invaliditetom;

• Društvo oboljelih od multiple skleroze Sisačko – moslavačke županije i

• Udruga Artepunkt Skandinavia.

Predsjednik DMS BPŽ, Željko Pudić:

U sklopu projekta provedena je Zagovaračka kampanja „Želiš li se mijenjati za mjesto“. Kampanja je realizirana u međusektorskoj suradnji s partnerom na projektu, Policijskom upravom Brodsko-posavske županije i zahvaljujemo se svima na suradnji.

Kampanja se provela u cilju ostvarivanja specifičnog cilja projekta: Promicanje poštivanja ljudskih prava OSI kroz zagovaranje jednakog postupanja prema osobama s invaliditetom i osobama oboljelim od multiple skleroze.Svrha kampanje je bila izravno utjecati na svijest vozača na promjenu razmišljanja i osvijestiti ih o problemima s kojima se OSI svakodnevno susreću i na koji im oni način, svjesno ili nesvjesno pridonose i dodatno narušavaju kvalitetu života.

Kroz provedbu ankete među osobama s invaliditetom odredile su se lokacije na kojima se učestalo zauzimalo osigurano parkirališno mjesto za osobe s invaliditetom, te se time kršilo pravo osoba s invaliditetom na jednaku dostupnost parkirališnim mjestima.

U sklopu kampanje ustanovljeno učestalo kršenje prava osoba s invaliditetom na sljedećim frekventnim lokacijama u gradu Slavonskom Brodu:

1. Ulica Josipa Jurja Strossmayera;

2. Trg pobjede 18;

3. Ulica Stjepana pl. Horvata 28;

4. Autobusni kolodvor, Trg hrvatskog proljeća 12;

5. Trg žrtava rata;

6. Petra Krešimira IV 20.Na navedenim lokacijama postavljeni su na postojeće prometne znakove personalizirani prometni znakovi s fotografijama osoba s invaliditetom, koje direktno „pitaju“ svoje sugrađane žele li se mijenjati za osobe s invaliditetom.

Predsjednica Loco – Moto, gospođa Gordana Mišković:

Nama najveći problem u životu predstavlja mobilnost i pristup, kako u objektima i javnim površinama, ali i u samim objektima. Zato ukazujemo i na važnost prakirališnih mjesta za nas. Ta mjesta bi trebala imati dovoljno mjesta za nesmetano kretanje pri ulasku i izlasku iz automobila.

Kampanjom se želi doprinijeti poboljšanju kvalitete života skupine građana koja je nažalost, još uvijek, često zanemarena u mnogim segmentima. Stoga je nužno ta mjesta ostaviti onima koji ih uistinu trebaju. Naziv kampanje nosi jednostavnu, svima jasnu poruku. Želimo ukazati kako se nepropisnim parkiranjem osobama s invaliditetom onemogućava normalan život, a alternativu nemaju. Kampanja i educira, ali i podiže svijest javnosti.Ujedno potičemo i ostale gradove u Republici Hrvatskoj na provođenje iste ili slične kampanje kako bi upozoriti svoje sugrađane da se ne parkiraju na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, osim ako i sami nemaju oznaku pristupačnosti.

Predstavnica projekta, Mia Mihić:

Podrška civilnom društvu jedan je od ključnih prioriteta Programa darovnica Europskog gospodarskog prostora (dalje: EGP) i Norveških financijskih mehanizama 2014. – 2021. (dalje: FM) za koje sredstva osiguravaju Island, Lihtenštajn i Norveška.

Cilj financijskih mehanizama je pridonijeti smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi i jačati bilateralnu suradnju između država darovateljica i država korisnica.

Ukupna vrijednost projekta, koji su ujedno i ukupni prihvatljivi troškovi projekta u sklopu Financijske podrške programa Fonda, iznosi 88.390,14 EUR. Trajanje projekta je 15 mjeseci u razdoblju od 1.9.2022. godine do 30.11.2023. godine.Predstavnik PU BPŽ, Zlatko Zarožinski:

Mi smo ovdje upravo da provedemo u djelo sve što se danas govori ovdje, protiv onih koji se ogluše o postavljene znakove koji su na vidljivim mjestima, odnosno o Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Ako govorimo o brojkama, PU Brodsko-posavska utvrdi oko 2.000 prekršaja koji se tiču parkiranja i zaustavljanja suprotno propisima, od čega je otprilike jedna četvrtina onih koji parkiraju na parkirna mjesta predviđena za osobe s invaliditetom. To predstavlja drsku zonu ponašanja takvih vozača i mislim da bismo svi trebali biti senzibilizirani s ovim ljudima i paziti na društvene nejednakosti. PU podržava ovakvu akciju i nastavit ćemo suradnju s ovim udrugama i drugim dionicima u prometu.

Projekt “Pritisak za pristup” je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.Izrada ovog članka omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI