SB Online

Što se to događa u ĐĐ Specijalnim vozilima?

SB Online | Što se to događa u ĐĐ Specijalnim vozilima? SB Online | Što se to događa u ĐĐ Specijalnim vozilima?

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: Redakcija SBonline

Slavonskobrodska tvrtaka Đuro Đaković prošle godine je prodana, odnosno većinski vlasnik postala je tvrtka DD Acquisition iz Češke. Tada su na račun ĐĐ Grupe uplatili obećanih 100 milijuna kuna. 

No kako vrijeme prolazi sve više radnika je nezadovoljno novim vlasnicima. Kako portal SBonline doznaje iz neslužbenih izvora grijanje u halama ĐĐ Specijalnih vozila je ugašeno zbog duga prema dobavljačima odnosno prema ĐĐ Energetika i infrastruktura. Na naše pisane upite da nam objasne trenutačno stanje u ĐĐ Specijalna vozila odgovore dobili nismo. također niti na telefonske pozive ne odgovaraju. Kako nam radnici javljaju u halama nema grijanja što je problem kako za radnike koji tamo rade tako i za samu proizvodnju jer uvjeti nisu optimalni za tehnički dio poslova, boja se ne suši, materijal pri zavarivanju puca. 

Također kako neslužbeno doznajemo nema novca ni za materijal koji je potreban za proizvodnju vagona kao ni za boju kojima se ti vagoni farbaju. Navodno je 40% više bolovanja zbog hladnih proizvodnih pogona. U ĐĐ Specijalna vozila rade i strani radnici koji nezadovoljavaju znanjem odnosno nisu kvalificirani za ovakve poslove. Rokovi koji su potpisani za isporuku vagona također debelo kasne. 

Možda bi se trebao o novoj situaciji očitovati i novoizabrani Nadzorni odbor u kojem se nalaze i predstavnici države koja je prodala Đuru Đakovića stranom vlasniku. Hrvatska vojska će vršiti remonte motora na tenkovima u Specijalnim vozilima, pa se logički postavlja pitanje jer su ovo uvjeti za remont strateške imovine?

Kada se tražilo strateškog partnera za Đuru Đakovića tražio se partner koji će donijeti boljitak, a ne da se radnicima uskraćuje elementarni tehnički uvjeti za proizvodnju. Dobar primjer stranog strateškog partnera je Gredelj te to primjer koji treba slijediti kad su u pitanju strani strateški partneri. 

Sindikati koji djeluju u ĐĐ specijalna vozila za sada šute. Ako je istina bilo što od ovog gore napisanog sindikati su već trebali upozoravati na nepravilnosti, jer ako se sjetimo za manje stvari su dizali prašinu a tada je vlasnik Đure Đakovića bila država a sada je privatnik. Očito je da promjena u vlasničkoj strukturi utječe i na rad sindikata. Postavlja se i pitanje jeli potpisivanje "novog kolektivnog ugovora" podrazumijeva i  ovakve radne uvjete ili se žmiri kako bi se dobro prodavale poklonjene dionice?

Na kraju treba vidjeti što kažu u Upravi ĐĐ Grupe posebice onaj dio koji je postavljen od strane države. Dakle "naš" dio uprave iako nema većinu ne bi trebao šutjeti i biti samo zadovoljan svojim kožnim naslonjačima.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: