SB Online

Treba li Hrvatska strahovati od nestašice hrane?

SB Online | Treba li Hrvatska strahovati od nestašice hrane? SB Online | Treba li Hrvatska strahovati od nestašice hrane?

PRIJE 2 GODINE
ANDREA LUŽANAC
PRIKAZA: 1181

Još za vrijeme početka pandemije imali smo priliku vidjeti kako se građani naoružavaju zalihama hrane. Police u trgovinama bile su opustošene, a sličan scenarij ponavlja se i sada kada dolazi do naglog skoka cijena i straha od novih poskupljenja. Trebamo li se doista bojati i trebamo li doista paničariti?

Cijene hrane svakodnevno rastu, a što je dovelo do porasta tjedne potrošnje za čak šest posto u odnosu na prošle tjedne. Za hranu jedna prosječna hrvatska obitelj na godišnjoj razini izdvoji oko 26 tisuća kuna. Najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj izdvoje oko osam tisuća kuna, dok oni najbogatiji na godišnjoj razini troše i do 40 tisuća kuna, piše Dnevnik.hr.

Po članu kućanstva u Hrvatskoj se godišnje najviše troši mlijeka - 60 litara, zatim kruha i peciva - 45 kilograma, 30 kilograma krumpira, 17 kilograma pilećeg ili 16 kilograma svinjskog mesa, 12 kilograma banana i jabuka te 10 litara ulja i tri kilograma riže.

Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu industriju i poljoprivredu, za Dnevnik.hr objasnila je kako Hrvatska ne bi trebala strahovati od nestašice hrane jer je sastavni dio zajedničkog tržišta EU. Ipak, Hrvatska najbolje stoji sa žitaricama, a proizvodnja mesa zadovoljava oko 70% samodostatnosti, povrće 60%, a mlijeko ide ispod 50%.

Zvjezdana ističe kako bi najveći problem mogao nastati zbog uljarica. Kako kaže, s područja Ukrajine i Rusije ide čak 80% svjetskog izvoza.

"Neće biti zatvaranja tog unutarnjeg tržišta, nema potrebe jer svakoj zemlji bi nešto nedostajalo, to bi u konačnici stvorilo paniku, negativu i umjetno dizanje cijena, što apsolutno nije potrebno. Na unutarnjem europskom tržištu ima svega", dodao je Mladen Jakopović, predsjednik HPK-a.

Iako su Hrvati poznati po nepotrebnom gomilanju hrane, stručnjaci pak tvrde da nema potrebe za gomilanjem zaliha jer  bi isto gomilan je upravo moglo izazvati periodične nestašice. 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: