UHITILI GA NA GRANICI U BRODU: ʺDovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijamaʺ

FOTO: SB Online

7.9.2021. | 10:27 | Luka Safundžić
Pregleda: 4441

Osumnjičeni Jasmin Mulahusić predan je jučer Tužilaštvu Bosne i Hercegovine gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenika u istrazi koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

"Prema prikupljenim informacijama, navedeni osumnjičenik je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama", navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovin.

Mulahusić je zadržan na Graničnom prijelazu Brod, a kako su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdili za SBOnline osumnjičenik je uhićen prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine. Pojasnimo, osumnjičenik je planirao ući u Slavonski Brod, ali nije uspio niti doći do Graničnog prijelaza Slavonski Brod jer su ga na Graničnom prijelazu Brod uhitili bosansko-hercegovački granični policajci.


"Navedeni osumnjičenik evidentiran je i od strane istražnih tijela drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv međunarodnih terorističkih aktivnosti", dodaju iz Tužilaštva.

"Policijski službenici Granične policije BiH, 4. rujna 2021. godine u 18:30, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, po naredbi Tužiteljstva BiH, uhitili su državljanina Luxembourga Jasmina Mulahusića.

Graničnim provjerama utvrđeno je da se isti istražuje od Tužiteljstva BiH zbog počinjenog kaznenog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a KZ BiH te Odavanje tajnih podataka iz članka 164 KZ BiH", navela je u svojoj objavi Granična policija BiH.

"Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

-  Mulahusić Jasmina, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanina BiH i Luksemburga.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za kaznena djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti iz člana 145a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedenog osumnjičenog uhitili su policijski službenici Granične policije BiH.

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu s terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članku 132. stavka 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bijega, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao  različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.    

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu", objavili su jučer iz Tužilaštva BiH.


VIŠE NA TEMU:
TERORIZAM
GRANICA
BIH
HRVATSKA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI