NASLOVNAPOLITIKA

Valenta odlučio zbog pogoršanja situacije uzrokovane koronavirusom mijenja se način održavanja sjednice Gradskog vijeća

30.6.2020. 08:05 | Luka Safundžić PREGLEDA: 398

I. Mijenja se način održavanja 17.sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvane za četvrtak, 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, na način da će se ista održati istoga dana putem elektroničke pošte u vremenu od 9:00 do 13:00 sati.

II. Upute vijećnicima o načinu održavanja sjednice sastavnim su dijelom ovog Zaključka.

III. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a dostavit će se svim članovima Gradskog vijeća putem elektroničke pošte te javno objaviti na službenim web-stranicama Grada Slavonskog Broda.

Obrazloženje


Predsjednik Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda uputio je vijećnicima Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda dana 23.lipnja 2020. poziv na 17. sjednicu Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvanu za četvrtak, 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, koja se trebala održati u zgradi Gradske uprave u Časničkom paviljonu – Tvrđava Brod, Vukovarska 1, Slavonski Brod. Materijali za sjednicu Gradskog vijeća javno su objavljeni na službenim mrežnim stranicama Grada Slavonskog Broda istoga dana, a vijećnicima su dodatno dostavljeni i na USB prijenosnicima zajedno s pozivima.

Nakon upućivanja poziva na sjednicu, nastupilo je opće pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji praćeno naglim povećanjem broja oboljelih od COVID-19 te je s današnjim danom trenutno oboljelih ( aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 463, što je utvrđeno uvidom u javno dostupne podatke na službenoj web-stranici https://www.koronavirus.hr/ . Preporukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događaja i okupljanja preporučeno je poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima zatvorenog prostora uz raspodjelu površine zatvorenog prostora od po 4 m² po osobi. Izmjerom prostora gradske vijećnice Grada Slavonskoga Broda utvrđeno je da je ista dimenzija 5,80 m x 15,70 m, što daje ukupnu površinu od 91,06 m².

Uzimajući u obzir uobičajen broj osoba na sjednicama Gradskog vijeća, nije moguće osigurati pridržavanje mjere preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra između sudionika uz raspodjelu površine zatvorenog prostora od po 4 m² po osobi. Nadalje, Grad trenutno ne raspolaže drugim odgovarajućim prostorom koji zadovoljava tehničke i organizacijske uvjete u kojem bi bilo moguće na zadovoljavajući način održati sjednicu Gradskog vijeća uz pridržavanje protuepidemijskih preporuka. U uputi Ministarstva uprave Republike Hrvatske KLASA: 023-01/20-01/114 URBROJ:515-05-02-01/1-20-1 od 13.ožujka 2020. navodi se da se zbog trenutne i promjenjive epidemiološke situacije u zemlji, a posebno uzimajući u obzir odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, rad predstavničkih tijela mora prilagoditi trenutnoj situaciji s ciljem umanjivanja rizika širenja virusa. U uputi se, dalje navodi da se u ovom trenutku i danim okolnostima održavanje sjednice predstavničkog tijela putem tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu smatra prihvatljivim.

Odredbama 34. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi , članka 38. Statuta Grada Slavonskog Broda i članka 14. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda propisano je ovlaštenje predsjednika predstavničkog tijela da saziva i organizira sjednice Gradskog vijeća, što uključuje i ovlaštenje određivanja načina i mjesta održavanja sjednica. U odgovoru Ministarstva uprave KLASA: 023-01/20-01/202 URBROJ:515-05-02-02/1-20-2 od 7.svibnja 2020.godine navodi se: „Stoga je o pitanju načina održavanja sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, odnosno održavanju sjednice u fizičkom obliku, putem videoveze, elektronički ili na neki drugi način, uz osiguravanje provođenja protuepidemijskih mjera, odnosno mjera Stožera civilne zaštite, ovlašten odlučiti predsjednik predstavničkog tijela koji saziva sjednice toga predstavničkog tijela i predsjedava sjednicama, a u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj ( regionalnoj) samoupravi, Statuta Grada Slavonskog Broda i Poslovnika Gradskog vijeća.

„ Odredbom članka 70. Ustava Republike Hrvatske propisano je da svatko ima pravo na zdrav život te da je svatko dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi. Odredbom članka 7. st.1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ( „Narodne novine“ br.79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18, 47/20 ) propisano je da je svaka pravna i fizička osoba obvezna postupati sukladno mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti određenim ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju njega. Odredbom članka 5.stavka 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ( „Narodne novine“ br. 100/18, 125/19) propisano je da nitko ne smije ugroziti zdravlje drugih.

Stoga se radi zaštite zdravlja i sigurnosti vijećnika te ostalih sudionika, kao mjera sprječavanja rizika širenja epidemije COVID-19, mijenja način održavanja 17.sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvane za 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, na način da će se ista održati istoga dana putem elektroničke pošte u vremenu od 9:00 do 13:00 sati, umjesto fizičkog održavanja sjednice. Upute vijećnicima o načinu održavanja sjednice sastavnim su dijelom ovog Zaključka. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a dostavit će se svim članovima Gradskog vijeća putem elektroničke pošte te javno objaviti na službenim web-stranicama Grada Slavonskog Broda. Slijedom iznesenoga, odlučeno je kao u izreci.

Tagovi:

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

REAKCIJE brodskih političara

.

Mandžukić napustio Al Duhail

.

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

.

Prometna nesreća kod odmorišta Sredanci, sudar osobnog i teretnog automobila

.

Evo koliko će gledatelja u subotu moći pratiti utakmicu godine u Slavonskom Brodu

.

Gužva na ulasku u Hrvatsku

.

57 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 93 osoba

.

Do 11:30 izlaznost u Slavonskom Brodu je bila 17,03%

.

BROJ I DALJE RASTE: Četiri novooboljele osobe na području naše županije

.

Dvoje članova biračkog odbora povuklo se s izbora

iznajmljujem poslovni prostor

Brz i jednostavan zajam po niskoj kamatnoj stopi

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Evo koliko vam država uzme za svakih 100kn od plaće

.

Doznajemo koliko osoba iz samoizolacije i pozitivnih na COVID u Slavonskom Brodu želi dati svoj glas

.

Danas pretežno sunčano i vruće

.

Najmanja izlaznost u našoj izbornoj jedinici

.

Tropska fantazija: Recept za fini kolač s kokosom i limunom

.

Odlazak na plažu Slavonci zamijenili dvorišnim bazenima koji su ove sezone apsolutni hit

.

Brođani u Slavonskom Brodu osvojili sva tri naslova prvaka Hrvatske

.

Marsa danas u Zagrebu protiv Dinama II odigrala generalku

.

Doznajemo kakvo je stanje u poslijepodnevnim satima s koronavirusom na području naše županije

.

U PSŽ trenutno ima 5 novih slučajeva zaraze korona virusom, broj pozitivnih osoba je 63

.

Održano Prvenstvo Republike Hrvatske u kajaku i kanuu

.

Brodske košarkašice i košarkaši na kampu ʺMedena 2020ʺ

.

86 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata, u bolnicama ukupno 85 osoba

.

Prijatelji životinja ponovo apeliraju trgovačkim lancima da prestanu sa praksom prodaje živih životinja

.

Od ponoći traje 48-satna izborna šutnja, no ne trebate zato trgati plakate svojih političkih oponenata

.

U našoj županiji moguća lokalna transmisija

.

Turisti masovno bježe s naše obale: ‘Ne znaju što će biti, samo su se spakirali i nestali‘

.

Imamo 10 novooboljelih osoba na području naše županije, pozitivan djelatnik Zavoda za javno zdravstvo

.

Današnje cijene i ponuda na brodskoj tržnici

.

Danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom

FOTONALAZ

Gužva na ulasku u Hrvatsku